Frændehus.
Ifølge Køge Bys Historie startede frøknerne Ferslev (to borgmestredøtre - ifølge Børge Kjeldsen i bogen "Historien bag navnet".) i 1880 en privat skole i Borgmestergården, på hjørnet af torvet og kirkestræde. Skolen lukkede i 1910.
Det med borgmestredøtre er med meget stor sandsynlighed en forkert information, idet pigerne (Klara, Eleonora - og formentlig også Valborg) ikke er døtre af Borgmester Christian Vittusen Ferslev, men derimod af Købmand/manufakturhandler Ludvig Ferslev.
Borgmestergården har i 1800-tallet været beboet af flere af de andre borgmester/ byfoged, hvorfor det kunne være nærliggende at antage, at pigerne var borgmesterdøtre. Købmand Ludvig Ferslev sad godt nok i byrådet, men var i modsætning til Christian Ferslev ikke borgmester. Christian Ferslev blev født i 1854 og gift i 1888, hvorfor "hans døtre" ikke var født da, og dermed næppe kan have været lærerinder i 1880, da skolen åbnede.
Christian Ferslev i øvrigt kom først til Køge, da han blev borgmester/byfoged i 1908.
I lokalerne i borgmestergården havde en Fru Toxværd derefter en børnehave, der i 1912 blev overtaget af exam. børnehavelærerinde og talepædagog frk. Sigrid Guldberg.
På et senere tidspunkt købte frk. Guldberg ejendommen Kirkestræde 21 og flyttede børnehaven dertil. Frk. Guldberg drev Børnehaven til 1952, hvor hun overlod børnehaven samt huset til Køge kommune mod en månedlig sum plus livsvarig fri bolig i huset (en førstesals lejlighed).
Og efter 13 år som kommunal institution i Kirkestræde flyttede børnehaven til Dr. Kabells villa Sct Gertrudsstræde 30, hvor Børnehaven Frændehus den 1 april 1965 blev oprettet som selvejende institution til sluttet Dansk Røde Kors(Køge afd).
I 1999 besluttede bestyrelsen at søge tilslutning til børneorganisationen Frie Børnehaver og Fritidshjem. Den officielle tilslutning vil ske efter kommunens godkendelse af nye vedtægter i starten af år 2000.
HUSETS HISTORIE :
Beskrevet af arkitekt M.a.a.Åge Madsen (medlem af forældrebestyrelsen i 29 år).
Åge Madsen, der forestod ombygningen af huset til børnehaven, har sammen med Køge Byarkiv opstillet følgende kronologi:
1905 Huset opføres af Kjøge Aktiebryggeri som bolig for bryggeribestyrer J.Chr.Baltum, Arkitekt: Chr.E. Sylow. Frændehus bygges i baghaven til Køge Køge Bryggeri.
1912 Huset sælges til konsulinde Petersen, der som enke intil da boede i lejligheden på 1.sal i C. F Petersens ejendom, Torvet 19, sidelængen og det nye forhus, men overlod lejligheden til sin søn, købmand C.F.Petersen, ved dennes giftemål samme år. Man ved at huset har heddet VILLA SIESTA, antageligt på dette tidspunkt
1916 Konsulinden foretager en om - og tilbygning. Tilbygningen omfatter den nuværende forstue, garderobe og køkken
1923 Konsulinden flytter til Frederiksberg og ejendommen overtages af læge Niels Lilliendahl Petersen
1928 Ejendommen sælges til Læge Poul Nørgaard
1936 Ejendommen sælges til læge Paul Kabell, som lader opføre en garage. Det er måske på dette tidpunkt omdøbes til FRÆNDEHUS
1960 Dr. Kabell dør, og samme år erhverves ejendommen af Køge Kommune. Huset indrettes til ungdomsklub og her opstår en filmklub og huset danner rammerne om undervisning i filmoptagelse
1964 Køge Kommune ombygger huset til børnehave. Arkitekt ÅGE Madsen forestår ombygningen. 1. april 1965 opretter Køge Kommune og Røde Kors, Køge afdeling, børnehaven som en selvejende institution. Man enes om navnet" Den selvejende institution, Børnehaven Frændehud", der underskrives drift overenskomst med socialstyrelsen og derefter flytter leder, personale og 60 børn fra Frk Guldbergs Børnehave i Kirkestræde ind på ejendommen.
Køge har i 1965 kun 2 børnehaver. Danmarks ældste børnehave, Asylet i Kirkestræde og den "nye" Frændehus
2003 Den 28 december 2003 brænder Børnehaven Frændehus. Alt det indvendig var brændt , det var kun yder muren der stod tilbage, efter brandfolkene var færdige med deres arbejde.
Børnehave Frændehus flytter til midlertidigt til lokaler i de tidligere Sfo lokaler på den nu nedlagte Ølby Skole. Køge Byråd godkender på deres møde den 20. april 2004 en anlægsbevilling på 1.3 mio.kr. til at genopføre og modernisere børnehaven Frændehus.
2004 Den 1. december 2004 genåbner Børnehaven Frændehus på Sct.Gertrudsstræde 30.
Den 11.december 2004 bliver Børnehaven Frændehus officiellet genindividet, med festtaler fra børneudvalget og lidt godt at spise.
Frændehus fik d.1 april 2015 en vuggestue , denne har til huse på 1 sal.
de to første børn som startede i vuggestuen var vuggestue var :
Aksel Klaus Duevang Rasmussen.
Naomi Strunge Møller.