I Frændehus arbejder vi ud fra principperne i Marte Meo metoden.
Marte meo betyder ”ved egen kraft” og referer til at alle mennesker udvikler sine kompetencer gennem et udviklingsstøttende samspil. Det handler om at sætte ord på og benævne, hvad der skal ske, at se barnets initiativ og reagere på det, så barnet føler sig set og hørt og oplever den voksnes interesse og at tingene bliver forudsigelige.
I Frændehus har vi uddannede Marte Meo terapeuter og hele personalegruppen har et uge kursus i Marte Meo metoden. Marte Meo er blevet en del af vores pædagogiske arbejde og derfor også en del af vores dagligdag. Metodens elementer er blevet en naturlig del af vores kommunikation og vores samvær med børn, såsom – at sætte ord på barnets og egne handlinger og sætte ord på barnets følelser.
Metoden giver os som personalegruppe et fælles udgangspunkt, et fælles syn og en fælles faglighed i det daglige arbejde med børn. Marte Meos analyseprincipperne er enkle, iagttagende, konkrete og anvendelige, og det er vores erfaring at arbejdet med Marte Meo metoden, hurtigt giver positiv respons på de problemstillinger vi analyserer.
Konkret videooptager vi episoder som er strukturerede og ustrukturerede situationer med det barn vi ønsker at få mere viden om. Vi sætter efterfølgende positivt fokus på kommunikationen og samspillet mellem barn – voksen. Nogle gange er børnenes udspil og initiativer svage og kan være svære at få øje på og med video kan man fastfryse de sekunder, det drejer sig om og få øje på, hvad det er vi skal være opmærksomme på.
Principperne i Marte Meo metoden: At se barnets initiativ og enten bekræfte det, sætte ord på det, følge det eller hjælpe barnet med at vælge et nyt initiativ. Ydermere skal man som voksen afvente barnet, sætte ord på egene handlinger, triangulere (kæde sammen), hjælpe med turtagning og yde positiv ledelse.